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MEDICAL ONCOLOGY CODING Q&A

Q: We are currently billing Medi-
care Part A as a hospital-based can-
cer center. Is it possible to convert
and bill Part B as a freestanding
center (preferably before ambu-
latory payment classifications
become effective)?

According to the Regional
Office Manunal, section 6860, a can-
cer center can bill as a freestanding
center if the following components
are in place:

B Your cancer center is licensed as a
separate entity apart from the bo:ri—
tal. If not, your cancer center wil
have to become a corporation or
some other structure that is inde-
pendent from the hospital.

W Your cancer center is subject to its
own bylaws, rules, and regulations
apart from the hospital, For example,
your center has its own set of rules
required by the Joint Commission
on Accreditation of Healthcare
Organizations (JCAHO).

B The center’s buildings are either
independently owned or leased at
fair market rent from the hospital.
There is no rule against freestand-
ing cancer centers renting from the
hospital, as long as the rent is com-
parable to that for other facilities
within the community.

8 Payments made for physician ser-
vices, nurses, and/or su‘pfﬁes, (par-
ticularly drugs) are rendered by the
cancer center and not the hospital,
For example, if nursing time or sup-
plies were purchased by the hospi-
tal, these items cannot be billed
under a physician provider number.
The one exception is personnel who
are leased by the physician from the
hospital at “fair market rates.”

& Cancer center medical records are
physically separate from hospital
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records. If not, there is probably a
shared license between the cancer
center and the hospital. To bill as a
freestanding center, the cancer cen-
ter would have to obtain indepen-
dent corporate status.
® The cancer center sets its own fees
and performs its own billing opera-
tions. Income and earnings are not
shared with the hospital.
W The center does not rely exclusive-
ly on referrals from the hospital, If a
geestanding cancer center 1s receiv-
ing patients from and sending pa-
tients to only one hospital, it ma
be necessary to widen its referr.
base to comply with Stark laws.
Before converting from hospital
based to freestanding, contact your
attorney to verify whether your
center meets HCFA's criteria,

Q: What is the difference between
billing as a hospital-based center
and billing as a freestanding center?

Some of the major differences
include the following:
B Reimbursement for freestanding
centers does not include a facility
fee or room charge. The 99211
code can only be used by nursing
if the physician does not see the
patient for freestanding services.
Office overhead is allegedly covered
in relative values for chemotherapy
administration,
® For freestanding centers,
chemotherapy administration is
reimbursed on an hourly basis
by codes 96410-96412 up to eight
hours, by code 96414 for more
than eight hours, and by code
96408 for IV push, (See your
CPT code bock for more details.)
Hospital-based chemotherapy 1s
billed with Q0083-Q0085 on a
per-visit basis for chemotherapy.
& ICD-9-CM coding is more im-
portant for freestanding centers
(but only until APCs are imple-

mented in early 2000). As a free-
standing center, drugs are not
reimbursed unless there is a justify-
ing ICD-9-CM code on the claim,
rather than just those in Revenue
Code 636.

u A physician must be on the
premises to bill for chemotherapy
administered at a freestanding site,
i.e., a physician’s office. Chemo-
therapy, drugs, and nursing time
are not billable unless they are
delivered “incident to” a physi-
clan’s service, Physician presence
is not necessary to bill these ser-
vices in a hospital-based site,

Q: Will we receive more favorable
Medicare reimbursement by billing
as a freestanding center?

Both hospiral-based and free-
standing reimbursement is chang-
ing because of the Balanced Budger
Act of 1997. Providers hope that
negotiations to modify these pro-
posed changes will occur.

If your hospital-based center
bills the physician professional
fees (E&M codes 99201-99499),
then those payments would be
higher in freestanding centers by
about 20 to 25 percent per code,
which could mean an 8 to 10 per-
cent increase overall. However, the
loss of chemotherapy supplies and
facility fees may more than offset
that gain.

Have a coding question? You
can e-mail your questions to
Ms. Buell at codemistress@doc-
umedics.com. Or, you may sub-
mit your questions in writing to
Ms. Buell /o Oncology Issues at
11600 Nebel Street Suite 201,
Rockville MD 20852-2557. Fax:
301-770-1949.
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